7 medalj evropskega SKIF prvenstva

Reprezentanca Shotokan karate-do international zveze Slovenije se je vrnila s Češke s sedmimi medaljami.

01.06.2017 22:27 , Matej Kabaj

Delegacija Shotokan karate-do international zveze Slovenije, se je v torek, 16. maja odpravila na SKIF Evropsko prvenstvo, ki je potekalo od 19. do 21. maja 2017 na Češkem, v mestu Hradec Kralove. Celotna delegacija je štela 26 članov, od tega 19 tekmovalcev, tri sodnike, trenerja reprezentance, dva starša in voznik avtobusa.

Vodja delegacije je bil selektor reprezentance SKIF Slovenije Shihan Ivan Čerič Kyoshi 8.DAN, ki je bil istočasno tudi sodnik. Zraven njega sta, kot sodnika, sodelovala tudi Sensei Darjan Rošker Renshi 6.DAN in Daniel Žmavc, 4.DAN. Kot trener reprezentance sem sodeloval inštruktor Matej Kabaj, prof. 4.DAN.

Aktivnosti so se pričele že v sredo in so trajale do nedelje zvečer. V sredo in četrtek smo se udeležili strokovnega seminarja, ki so ga vodili eminentni japonski učitelji. Od šestih štirje prihajajo iz Evrope, dva pa iz GHQ SKIF Japonska. Seminar so vodili Shiro Asano Hanshi 9.DAN (Velika Britanija), Masaru Miura Hanshi 9.DAN (Italija), Akio Nagai Shihan 9. DAN (Nemčija), Rikuta Koga Shihan 9. DAN (Švica), Nobuaki Kanazawa Kancho 8. DAN in Manabu Murakami Shihan 8. DAN (oba Japonska). Seminarji so bili razdeljeni na več delov in skupin, tako da so vsi inštruktorji krožili in vodili treninge vseh skupin.

Samo tekmovanje je bilo razdeljeno na tri dni. V petek so bile na sporedu vse mlajše in veteranske, v soboto članske, v nedeljo pa ekipne skupine. Na tekmovanju je sodelovalo 25 SKIF organizacij iz 24 držav. Nastopilo je 750 posameznikov in 87 ekip. V nedeljo, po podelitvi vseh priznanj, je bil v dvorani organiziran tudi banket, na katerem smo ponovno lahko čestitali dobitnikom medalj in se pogovorili s prijatelji iz drugih držav.

Naser Batić, kate in borbe dečki  U14 - drugo mesto borbe dečki U14

Naser je v katah v prvem kolu zmagal, v drugem, pa po napaki, izgubil. Uvrstil se je med 8 in 16 mestom. Skupaj je bilo prijavljenih 34 tekmovalcev.

V borbah je bilo prijavljenih 41 tekmovalcev. Prvi dve borbi sta bili izvedeni brez težav, zmaga v prvih 30 sekundah, dva nula. Tretja borba je bila najtežja, saj so sodniki zaostrili pravila in niso dovolili nikakršnega kazanja veselja (srednje visok dvig ene roke) ob zmagi v ringu. Zaradi tega so najprej Naserju, po že dosojeni zmagi, odvzeli zadnjo točko in zmago. Na našo srečo, je isto naredil nasprotni tekmovalec, ko je že premagal Naserja in tako tudi on izgubil točko. V nadaljevanju je z odločno točko in umirjenim odhodom iz borišča slavil Naser. Za uvrstitev v finale je premagal še ukrajinskega tekmovalca, v finalu pa se je spopadel z Rusom. Začetek borbe je odlično kazal, saj je že vodil en proti nič, vendar je z naslednjim napadom tekmovalca premočno udaril v nos, tako da mu je pričela teči kri in bil zaradi tega kaznovan. Osvojil je drugo mesto.

7 medalj evropskega SKIF prvenstva

 

Lovro Kramberger in Ardian Fetinci, kate in borbe, kadeti (U16) in borbe ekipno kadeti (U16)

V katah so imeli 34 tekmovalcev, v borbah 46 tekmovalcev in ekip je bilo 11.

Lovro je v katah in borbah bil prvo kolo prost, drugo kolo je, tako v katah kakor tudi v borbah, zmagal. V tretjem kolu kat je zaradi manjših tehničnih napak izgubil, v borbah pa je delal s kasnejšim vice evropskim prvakom in izgubil.

Tudi Ardian je bil v obeh disciplinah prvo kolo prost, nato izgubil, tako v katah kakor v borbah, v drugem kolu.

Za oba lahko povem, da je za kate potrebno veliko več poudarka dati na odločnih in sunkovitih zaključkih ter močnih, stabilnih položajih. V borbah je potrebno povečati repertoar napadalnih tehnik ( Ardian), napade je potrebno bolj odločno in sunkovito izvesti z odločnim zaključkom, priprava napada pa ostaja ključen faktor uspešnega napada in ji je treba posvečati še dodatno pozornost.

V ekipnih borbah je bilo 11 ekip, prvo kolo so bili prosti, nato so se pomerili z Belgijci. Belgijska ekipa je suvereno zmagala s tri proti nič. Ker je bila ekipna kategorija od 14 do 17 let, vsi trije tekmovalci pa spadajo v spodnjo polovico po starosti, je bilo to ključnega pomena. Belgijski tekmovalci so bili starejši, kar se je videlo v moči, hitrosti in odločnosti.

Ostale medalje na tekmovanju:

  • Mladen Vrtarič, borbe veterani U60 - 1. mesto
  • Mateja Breznik, kate veteranke U45 - 2. mesto
  • Žan Podboršek, borbe mlajši člani U20 - 2.mesto
  • Mateja Breznik in Mladev vrtarič, Yakusoku kumite, veterani mix U100 - 2. mesto
  • Karin Podboršek, kate kadetinje - 3. mesto 
  • Mladen Vrtarič, kate veteranu U60 - 3. mesto

7 medalj evropskega SKIF prvenstva

Ves čas tekmovanja smo imeli tudi odlično podporo s tribun, saj so starši in tekmovalci, ki niso bili aktivni tisti dan, bučno navijali in spodbujali. Podpirati in navijati so pa prišli tudi nekateri direktno iz Slovenije in s tem pripomogli k odličnim uspehom reprezentance SKIF Slo. Kot tehnični vodja na tekmovanju, sem imel cilj tekmovalce ogreti in pripraviti za nastop, kasneje stati za vsakim tekmovalcem pred in med nastopom, mu podati ključne informacije za nastop oziroma ga med nastopom usmerjati. Menim da sem nalogo opravil zadovoljivo. Sigurno, bi v kakšnih situacijah lahko še kaj izboljšal, kar pa je moja popotnica za naprej. Ker je v nekih trenutkih, na šestih oziroma petih tatamijih hkrati, nastopalo več naših tekmovalcev, sta mi pri vodenju pomagali tudi Polonca in Mateja. Skupaj smo beležili rezultate posameznih kategorij in lahko zaključim, da smo dobro sodelovali. Hvala še enkrat. Zahvaliti se je potrebno tudi Simoni, ki je vse tri dni aktivno spremljala dogajanje na boriščih, da je lahko fotografirala in snemala nastope naših reprezentantov.

 

Pohvala gre tudi organizatorju, ki je pripravil tekmovanje na visokem organizacijsko tehničnem nivoju. Sem spadajo tudi izvedba ostalih aktivnosti evropskega prvenstva.

 

V zaključku lahko povem, da je Slovenija, od 24 držav, ki so nastopile na tekmovanju, po številu osvojenih medalj, osvojila 15. mesto. Skupaj smo osvojili 1. zlato, 4 srebrne in 2 bronasti medalji. Izkupiček medalj je čudovit in si ga ne bi upal napovedati pred tekmovanjem. Potrebno pa je priznati, da nam je zelo malo manjkalo, da bi se nekaj srebrnih medalj svetilo zlato. Vendar je nekaj potrebno pustiti tudi za naslednje SKIF evropsko prvenstvo leta 2020.

 

Celotno poročilo si lahko preberete SPODAJ!

 

OSS!

 

Zapisal:

 

Matej Kabaj, prof. 4.DAN

Trener reprezentance SKIF Slovenije in

Tehnični vodja na SKIF EP 2017