Vadba karateja je primerna za vse, ki so pripravljeni storiti nekaj zase

Pogovor z najstarejšim članom kluba, Andrejem Pengovom, rednim profesorjem na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani.

23.03.2016 14:19 , Matej Kabaj

Karate je japonske borilna veščina, ki je primerna za vsakogar. To dokazuje rekreativna skupina Karate-do kluba Ig Shotokan, ki jo trenutno obiskuje 12 članov in članic, starih od 30 do 54 let. Najstarejši član kluba je 54-letni prof. dr. Andrej Pengov, dr. vet. med. Je redni profesor na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani. Karate trenira že sedmo leto in pred kratkim je uspešno položil izpit za rjavi pas.   

 

Zakaj ste se odločili, da poskusite vadbo veščine karate-do?

Najprej so trenirali otroci, ko pa se je začela vadba tudi za rekreativce, sem se odločil, da poskusim tudi sam. V ospredju ni bila želja po brezhibnem znanju borilnih veščin ali črnem pasu, temveč bolj skrb za telesno pripravljenost, gibčnost, vzdržljivost.

 

Kaj ste pričakovali od treningov?

Izboljšanje telesnih in odzivnih sposobnosti, tudi učenje samoobrambe in obvladovanje lastnega telesa, pa tudi druženje in zabavo.

 

Kaj vas na vadbi pritegne?

Zame je pomembno, da so treningi vnaprej načrtovani in potekajo po ustaljenem redu. V mojih letih je ključno pravilno ogrevanje in raztezanje, prav tako mora biti prilagojena intenzivnost posameznih vaj,  saj lahko v nasprotnem primeru hitro pride do preobremenitve sklepov, mišic ali celo do poškodb. V našem klubu poteka vadba pod strokovnim vodstvom in to je pomembno.

 

Udeležujete se tudi tekmovanj. Ali ste tekmovalni tip človeka?

Tradicionalni karate v bistvu ni tekmovalna veščina in je zasnovan tako, da lahko vsak, glede na vložen trud, napreduje celo življenje in ne samo na višku telesnih moči. Je pa dober občutek, če uspeš na tekmovanju pokazati tisto, kar znaš.

 

Kako vam gre na tekmovanjih?

S starostjo medalje počasi izgubljajo svoj sijaj, pomembnejše postane druženje, izmenjava izkušenj in tudi potrditev, da napreduješ in da treningi niso bili zaman. Drugače je seveda pri otrocih, pri katerih je zdrava mera tekmovalnosti vsekakor koristna.

 

Ali vas je karate spremenil?

Vadba karateja, vsaj pri nas na Igu, predvsem spodbuja vrednote, kot so red, spoštljivost, pravilno vrednotenje sebe in soljudi. Skratka stvari, na katere v vsakdanjem življenju pogosto pozabljamo. Od posameznika pa je odvisno, koliko mu to pomeni in koliko se je pripravljen spremeniti.

 

Ali ste našli v karateju, kar ste pričakovali?

Prijetno sem bil presenečen, ko sem nekega jutra opazil, da si lažje obujem nogavice, zavežem vezalke in se nasploh bolje počutim. Vse ostalo je potem le še dodatek.

 

Torej menite, da je karate primeren za odrasle?

Vadba karateja je primerna za vse, ki so pripravljeni storiti nekaj zase, ne glede na starost in telesno pripravljenost. Tudi razne poškodbe in obolenja niso ovira, če so treningi strokovno vodeni in po potrebi individualno prilagojeni.

 

Kaj bi povedali ljudem, ki bi želeli vaditi karate, pa menijo, da so prestari?

Če se sprijaznimo s tem, da ne bomo več svetovni prvaki, temveč si želimo druženja, spoznavanja novih stvari in obenem še izboljšanja svojega počutja, potem za karate nikoli ni prepozno.

 

 

 

Mateja Breznik